IDEALUS ASISTENTAS

Kai vedžiau tris dienas trukusį seminarą Kinijoje ir su manimi susisiekė Harry, kuris klausė manęs: „Ar galiu tau padėti ir pabūti asistentu tavo seminare? “. Aš pagalvojau - kodėl gi ne - žinoma! Aš žinau, ką reiškia seminare asistuoti. Kai tu padedi meistrui - tu susipažįsti su visa šio darbo „virtuve“. Tuomet pamatai viską, ne tik iš žiūrovų pusės, bet ir iš užkulisių, o tai suteikia labai daug neįkainojamų žinių. Tai tarsi trys sąlyčio taškai: žiūrovas, modelis ir meistras. Visa tai padeda tau suprasti visumą ir įgauti daugiau "kontento" negu vien tik būti įprastu žiūrovu - stebėtoju. Visuomet užkulisinis veiksmas gerokai praplečia akiratį.  

Noras - duoti

Yra žinoma, kad viskas prasideda nuo norų. Tai visko pradžia. Sukonkretinsiu, tai - noras duoti. Neužtenka norėti, reikia siekti norėti dar ir duoti. Tuomet viskas pradeda suktis tarsi  nerealiu ratu. Kai tu duoti - tai ir tau kiti pradeda duoti. Turėjau ne vieną pagalbininką, asistentą, mokinį, tačiau geriausiai prisimenu tik tuos žmones, kurie buvo atėję su noru duoti. O tokie žmonės, kaip rodo ne tik mano patirtis -  jau visi dabar pasiekę didelių profesinių aukštumų, turi gerą reputaciją ir rekomendacijas.

Nustebink

Taigi, Harry... Atvirai pasakysiu - mes su Hariu negalime visiškai komunikuoti, kadangi jis - kinas, o mano kinų kalbos lygis .... Taigi beliko kūno kalba, gestai, gal keletas tarptautinių žodelių.  

Pirmas rytas.

Harry atėjo 15 minučių anksčiau. Jis atsargiai ir lėtai prieina, nestipriai paspaudžia ranką, linkteli kūnu, o tai Azijoje įprasta ir reiškia pagarbą. Šalta kava iš Starbuks jau ant mano stalo. Stebėjausi ne kiek jo ankstoku atvykimu, o tuo, kad manęs jau laukė kava. Harry iš karto paėmė mano atsivežtus instrumentus ir, kažkur išsivežė. Taigi, nustebau - o dar ir kava. Ir taip buvo kas rytą, nei vieno vėlavimo - visad ankščiau ir visad kava. Vėliau dėsčiau kitam mieste, kur neturėjau asistento, tačiau, kas rytą rasdavau kavos ir ant puodelio priklijuotą lapelį, kuriame užrašas hieroglifais.  Hmmm... nustebau! Ir taip ją rasdavau visas tris dienas. Supratau, kad lapelis ant kavos puodelio yra žinutė. Taigi, aš nedelsiant išsiaiškinau, kas tai. Pasirodo, du mokiniai, kiekvieną rytą, man nupirkdavo man kavos. O lapelyje buvo parašyta: „Mokytojau, geros Jums dienos! Ačiū, kad dalinatės savo žiniomis“. Ten jie nurodė ir savo vardus, ir salono pavadinimą. Kaip manote, kas buvo toliau? - Žinoma, aš su jais susipažinau asmeniškai, sužinojau, kur yra jų salonas, kas ir, koks yra Jų bosas. Pridursiu - aš jiems atsilyginau už dėmesį. Bet tai jau kita tema - kita istorija.

Dėmesys

Gerai... išsijungiu savo ppt, kad dar kartelį pasitikrinčiau nuo ko pradėti vesti seminarą. Užeinu į salę ir randu visus savo instrumentus gražiai sudėliotus ant spintučių. Spintutės užklotos audiniu, fenų ir mašinėlių laidai sujunkti. Harry paima mano iPadą ir įveda wifi, kad juos sujungtų su apple TV tam, kad visą medžiagą butų galima rodyti projektoriuje. Hmmm... po to atneša bevielę kolonėlę ir rodydamas klausia: “Gal sujungti su telefonu, kad galėtumėme leisti muziką? - Aš likau nustebintas tokio dėmesio. Vėliau ilgos pertraukos metu jis visus instrumentus vėl sudeda į diplomatą, kad niekas nedingtų, nes salė bus tuščia. Po pertraukos aš, ir, vėl gi, randu švarą ir sudėliotus instrumentus. Jo asistuojantį rūpestį jaučiau nuolatos. Harry taip pat pasirūpino ir mano pietumis. O seminaro metu, ranka rodydamas į laikrodį, visad keliais žodžiais paklausdavo, kada atvesti sekantį modelį, o jeigu scenoje ko nors trūkdavo, jis visad atsirasdavo laiku ir vietoj.  Visas tris dienas aš jutau jo buvimą kartu - nebuvo jokių trukdžių, Harry viskuo pasirūpindavo, kad ir ko man beprireiktų. Vėliau, aš, jo vertėjo pagalba paklausiau: „Harry, kaip tu tai darai, ir, kada žinai, ko man reikia?“. Jis trumpai atsakė: „ Akių kontaktas!“. - Hmmm... tai, dėmesys ir yra akių kontaktas? Seminaras lėkė žaibišku greičiu, o aš pastebėjau, kad Harry ne tik išlaiko akių kontaktą, bet ir kartu su kitais studentais atlieka visas užduotis. Taigi, Harry ne tik padeda, bet ir mokosi visą kursą kartu su visais.  

Kuo daugiau duodi tu - daugiau grįžta.

Kaip tai veikia? Taigi, seminarams artėjant į pabaigą aš priėjau prie Harrio ir permečiau jam mokslų medžiagą. „O dabar Harry pagalvok, kada ir kur Tu dėstysi, aš rimtai?“. Harry pažiūrėjo man į akis ir padėkojo linktelėdamas kūnu ir taip pasakydamas ačiū, vyresnysis mokytojau! Aš visad tikiu, kad daugiau grįžta kai daugiau duodi, taigi, Harry davė man daug, o aš mėgstu taip pat duoti.  Pastebėjau, kad žmonės, kurie stengiasi daugiau - jie daugiau ir pasiekia.

Taigi taip paprasta:

1.Noras- duoti 2.Nustebink 3.Dėmesys

Asistento pozicija turbūt neatsiejama nuo kiekvienos meistrystės ir rankų darbo reikalaujančios profesijos – juk gyvai stebėti meistro darbą ir mokytis iš jo nepalyginamai efektyviau nei krimsti teorinę medžiagą. Kita vertus, tiek patys meistrai, tiek asistentai dažnai vieni iš kitų nori skirtingų dalykų, todėl svarstant apie situaciją Lietuvos grožio rinkoje, kyla klausimas – ar grožio salonuose jau yra sukurta tobula asistentų programa, kuri abiems pusėms suteiktų maksimaliai naudos? Apie tai diskutavome su keturiais patyrusiais savo srities profesionalais. 

Jurijus Levčenkovas (YURY Salon, Vilnius): „Užsienyje meistrų darbas su asistentais – įprastas reiškinys ir toks darbo principas jau yra puikiai pasiteisinęs. Tačiau Lietuvoje, mano žiniomis, dar labai nedaug meistrų priima asistentus ir tai tikrai stebina. Nejaugi jie nenori dalytis savo žiniomis su pradedančiaisiais? Aš laikausi nuomonės, kad mokslais būtina dalytis ir pats mėgstu tai daryti. O geriausias viso to įvertinimas – kai mokiniai pradeda rodyti teigiamus rezultatus. Atsakydamas į klausimą, ko asistentas nori iš meistro, aš patarčiau patiems, jau patyrusiems kirpėjams, prisiminti, ko jie norėjo savo karjeros pradžioje? Turbūt kuo greičiau viską išmokti ir, žinoma, užsidirbti. Būtent todėl šiuo metu ruošiu tokią asistentų programą, kurioje pradedantieji ne tik mokytųsi, bet praktikuodamiesi su salono klientais galėtų ir gauti šiek tiek pajamų. Sunku pasakyti, kiek tiksliai asistentas turėtų dirbti su meistru. Aš manau, tai turėtų trukti ne mažiau 3 mėnesių ir ne daugiau pusmečio. Kodėl? Turi praeiti bent vienas pilnas sezonas, kad asistentas perprastų salono gyvenimą ir darbą jame. Taip pat reikia stebėti nuolatinių klientų ciklą – moterys vidutiniškai lankosi pas savo kirpėją kas 1,5 – 2 mėnesius, todėl asistentas jau gali pamatyti ir palyginti kas buvo padaryta ir kokie žingsniai laukia toliau. Jeigu meistras yra labai progresyvus ir naudoja šiuolaikines, sudėtingas technikas geriausia būtų asistuoti 6 mėnesius, nes apsisukę trys klientų vizitų ciklai asistentui duotų daugiausia naudos. Tačiau ilgesnio asistavimo laiko tikrai nepatariu – specialistui jau savarankiškai reikėtų bandyti įsitvirtinti rinkoje.  Svarbiausias dalykas į ką meistras, besirenkantis sau asistentą, turėtų atkreipti dėmesį – tai degančios būsimo asistento akys. Jeigu žmogus netrykšta entuziazmu labai dažnai jis greitai meta mokslus, nebesiekia savo karjeros. O mokinys ieškodamas asistento pozicijos turėtų vadovautis intuicija. Jeigu meistras ir jo darbai jam nors truputį patinka – viskas bus gerai.“

Staripsnis iš: https://www.hairprof.lt/post/darbas-su-asistentu